Electrica demontează 1,5 milioane dintre contoarele românilor: de ce ar face gestul radical
Electrica a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație pentru demontare și apoi montarea a până la 1,5 milioane de contoare din casele românilor.
Distribuție Energie Electrică (DEER), compania de distribuție din cadrul grupului Electrica a programat licitația care are loc în contextul în care o parte dintre contoarele din rețeaua Electrica sunt expirate din punctul de vedere al verificării metrologice, iar o parte dintre cele nou-instalate nu au avizul Biroului Român de Metrologie Legală.
Cu toate acestea, compania a spus că au acreditare din partea organismelor europene.
Electrica a demarat licitația
Astfel, vor fi înlocuite contoarele din toate cele trei zone de distribuție: Transilvania Nord, Transilvania Sud și Muntenia Nord.
“Demontarea și montarea contoarelor monofazate și trifazate de măsură a energiei electrice, pe trei loturi, este absolut necesară în vederea asigurării serviciilor de înlocuire contoare monofazate și trifazate din sucursalele Distribuție Energie Electrică România, scadente la verificare periodică, în scopul eliminării contoarelor scadente neînlocuite în anii anteriori”, se arată în anunț.
Tot conform anunțului, aflăm că achiziția este necesară datorită obligațiilor impuse de BRML referitoare la verificarea periodică a contoarelor de energie electrică (Ord. 148/2012 prin care este aprobată Lista Oficială a mijloacelor supuse controlului metrologic legal).
De asemenea, trebuie asigurat ritmul necesar de înlocuire a contoarelor pentru a nu avea contoare restante la sfârșitul anului.
Electrica așteaptă ofertele companiilor interesate până la data de 15 martie.
România, sub asediul facturilor explozive la energie: concedieri în masă și închideri de firme
Traiul românilor s-a complicat foarte mult în ultima jumătate de an din cauza facturilor la utilități. Mai grav decât atât este însă că lipsa de ajutor pentru companii mari, firme mici și IMM-uri a transformat explozia prețurilor la curent și gaz într-un bulgăre de zăpadă.
În timp ce majoritatea românilor se gândește cât de greu este să plătești facturile umflate la utilități, un număr mare de patroni a pus lacătul pe ușă. Pur și simplu, și-au dat seama că este imposibil să supraviețuiești în condițiile date cu un număr important de afaceri.
În cel mai ”optimist” caz, au ajuns să facă o serie de concedieri, să restructureze, să-și trimită oamenii în șomaj tehnic. Aceasta este concluzia unui sondaj realizat de Consiliul Național pentru Întreprinderi Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR).